Regels voor stichtingen en particulieren die honden of katten uit het buitenland invoeren (2024)

Voert u honden of katten uit het buitenland in? En plaatst u deze bij mensen die in Nederland wonen? Dan gelden voor ude regels die ook gelden voor handelaren. Deze en andere regels vindt u op deze webpagina.

Wanneer gelden de regels voor handelaren?

De regels voor handelaren gelden als:

  • dieren voor eigendomsoverdracht bestemd zijn;
  • u met meer dan 5 honden of katten reist;
  • de eigenaar meer dan 5 dagen voor of na het dier reist.

Er zijn algemene regels. Bovendien zijn er ook nog aanvullende regels die gelden voor invoer van honden en kattenuit een EU-land of uit een land buiten de EU.

Algemene regels

Een stichting moet een sluitend inslagregister en uitslagregister bijhouden waarin de aanvoer en de afvoer naar de uiteindelijke bestemming van de dieren aangetoond kan worden (artikel 15, Officiële controle verordening (EU) 2017/625). Deze gegevens moet u minimaal 3 jaar bewaren.

Een hond of kat die uit het buitenland komt, moet al gechipt zijn voordat het dier de grens over gaat. Zonder chip mag u het dier niet importeren. Ook moet de chip al geplaatst zijn voor de rabiësvaccinatie gegeven wordt, anders is deze vaccinatie niet geldig. Meer informatie vindt u op de website chipjedier.nl

Bij import in Nederland moet een hond of kat altijd een geldige rabiësvaccinatie hebben gehad in het land van herkomst. Of een rabiësvaccinatie geldig is, hangt af van de entstof en de bijsluiter. Deze inenting kan pas vanaf 12 weken worden gegeven. Een 1e rabiësvaccinatie is pas geldig na een wachttermijn van 21 dagen. Dit betekent dat u het dier op een minimale leeftijd van 15 weken van de ene lidstaat naar het andere mag brengen. Deze regels gelden voor commercieel én niet-commercieel verkeer van honden, katten en fretten, en ook als u minder dan 5 dieren vervoert. Wanneer een dier geen geldige rabiësvaccinatie heeft, brengt dat risico’s met zich mee. Lees meer over de ziekte rabiës.

Bij import uit een lidstaat of land buiten de EU (derde land) moet het dier altijd vergezeld gaan van een voorgeschreven model gezondheidscertificaat voor commercieel verkeer (handel).

Individuele gezondheidscertificaten wanneer de dieren direct naar verschillende bestemmingsadressen gaan

Bij geïmporteerde honden of katten is voor elk bestemmingsadres een apart gezondheidscertificaat nodig.
Bijvoorbeeld: 10 honden worden getransporteerd vanaf vliegveld Schiphol naar 5 verschillende opvangadressen, hier zijn dan 5 originele gezondheidscertificaten bij aanwezig.

Geen individueel gezondheidscertificaat wanneer de Stichting een tussenstop is

Dieren die vanuit het buitenland eerst naar een handelaar of stichting in Nederland gaan en vanaf daar naar een eigenaar of adoptant in Nederland gaan, hebben geen individueel gezondheidscertificaat nodig. Er is wel een gezondheidscertificaat nodig voor de hele zending tot ze op het adres van de handelaar of stichting zijn aangekomen.

Wanneer dieren op Schiphol, na de controle op een aangewezen inspectiepost in het geval van import uit een derde land (dit kan dus niet via de aankomsthal), worden overgedragen aan een stichting/handelaar, dan moet er een gezondheidscertificaat bijzitten met het adres van deze stichting/handelaar.

Voor commerciële transporten boven de 65 kilometer moet u een vergunning aanvragen; óók binnen Nederland. De transporteur vraagt de vergunning aan bij de NVWA. De geldigheidsduur van de vergunning is 5 jaar. Laat u dieren commercieel transporteren, dan is het verstandig om te controleren of de transporteur hiervoor de benodigde vergunning heeft. Deze vergunning is niet nodig als het gaat om privévervoer van een dier.

Als het transport langer dan 8 uur duurt, valt dit onder de categorie 'lang transport'. Voor 'lang transport' met levende dieren gelden speciale regels:

  • Het voertuig moet gecertificeerd zijn. Dit kan bij de RDW. Bij controle moet de transporteur het originele certificaat van goedkeuring kunnen tonen.
  • Het vervoer van honden moet voldoen aan Transportverordening (EG) Nr. 1/2005. Hierin staan de inrichtingseisen van het vervoermiddel en de vervoerder beschreven.
  • Op een plaats van bestemming dient het dier gedurende ten minste 48 uur voor een eventueel volgend vertrek te verblijven (artikel 2s, transportverordening Vo (EG) 1/2005).

Aanvullende regels voor honden of katten uit een EU-lidstaat

Wanneer een stichting een hond of kat importeert uit een EU-lidstaat, moet het dier naast een TRACES-gezondheidscertificaat 4. ook een EU-paspoort hebben. Dit kan alleen een goedgekeurd Europees dierenpaspoort zijn. Alleen dierenartsen binnen de EU verkopen dit dierenpaspoort. Het paspoort wordt bij overdracht van het dier meegegeven zodat de nieuwe eigenaar de beschikking heeft over de gegevens die in het paspoort zijn opgenomen, zoals herkomst, chipnummer en vaccinaties.

Honden of katten die u importeert, moet u aanmelden in het handelscontrolesysteem TRACES. Het is een overkoepelend Europees netwerk van veterinaire gezondheid dat de import en export van handel in dieren en dierlijke producten registreert, certificeert en monitort. In principe regelt de exporterende partij de registratie in TRACES, maar een importerende stichting kan dit ook zelf regelen. De geadresseerde in het gezondheidscertificaat staat op naam van de stichting. Er geldt een verplichte bewaartermijn van 3 jaar voor dit certificaat.

TRACES maakt elektronisch en in alle officiële talen van de EU documenten aan.

TRACES bevat niet alleen herkomst en bestemming maar ook vervoerdersgegevens.

1 of meerdere honden of katten die via Nederland worden doorgevoerd naar een andere lidstaat, hebben vanuit het herkomstland een eigen gezondheidscertificaat nodig met de eindbestemming in die betreffende lidstaat.

Aanvullende regels voor honden of katten van buiten de EU (derde land)

De hond of kat moet op de eerste aangewezen grenscontrolepost (GCP) van binnenkomst in de EU gecontroleerd worden. In Nederland is de aangewezen inspectiepost alleen op Schiphol (KLM dierenhotel of Schiphol Animal Center). Er moet een vooraanmelding en een afspraak op het inspectiecentrum gemaakt worden. Dit kunt u niet zelf. Een pet shipper, het inspectiecentrum of de luchtvaartmaatschappij kunnen u hierbij helpen. Een pet shipper vindt u via de website www.ipata.org. Na de controle op het inspectiecentrum krijgt u een Gemeenschappelijk Gezondheidsdocument van Binnenkomst (GGB, in het Engels; CHED-A) mee met een door de bevoegde autoriteit (in Nederland de NVWA) gewaarmerkt kopie van het certificaat.

De wetgever maakt bij invoer van honden en katten uit landen buiten de EU onderscheid tussen landen met een hoog risico op rabiësen landen met een laag risico op rabiës. Zo moet een hond uit een land met hoog risico op rabiës minimaal 7 maanden oud zijn om de EU in te mogen.Voor deze landen is namelijk een bloedtest nodig met een wachttijd van 3 maanden na de bloedafname. De landen op de landenlijst van bijlage II van Verordening (EG) nr. 577/2013 zijn laag rabiësrisicolanden. Let erop dat Rusland en Belarus vanaf 16 september 2024 ook hoog-risicolanden worden.

De online tool Import Veterinair Online geeft informatie op specifieke situaties:

Stap 1: Selecteer als product ‘dierlijk’ en vervolgens ‘levend dier en levend product’ en als laatst ‘hond kat fret handel’ en bevestig.

Stap 2: Vul gegevens in en selecteer als gebruiksdoel ‘definitieve invoer van levende dieren en levende producten’ en ga verder.

Stap 3: Vul gegevens in.

Stap 4: U ziet of invoer mogelijk is met een link naar het vereiste certificaatmodel.

Stichtingen voor (zwerf)dieren vallen onder ‘commercieel verkeer’ en ‘handel’. Indien er sprake is van eigendomsoverdracht, valt dit altijd onder handel. Meer informatie over import vindt u op de pagina: honden en katten meenemen uit het buitenland en op reis met mijn huisdier.

Waar moet een Stichting aan voldoen wanneer het dier in Nederland is aangekomen?

De houder van de hond is verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging. Onder een houder van een hond of kat valt ook een tijdelijk opvangadres, zoals een adoptiegezin, of een gastgezin. Een houder is verplicht om het dier op zijn naam te registreren, ongeacht de periode dat het dier bij de houder is.

Een hond moet u binnen 2 weken na aankomst door een dierenarts laten aanmelden bij een daarvoor aangewezen portaal.

Heeft u een stichting die zwerfhonden importeert die geen eigenaar hebben? En is uw stichting houder of eigenaar van de honden? Dan moet u zich registreren met een uniek bedrijfsnummer (UBN) bij de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO). Bij RVO kunt u een UBN aanvragen.

Ook opvangadressen die als bedrijfsmatig worden gezien, moeten een UBN hebben.

Stichtingen die zelf dieren opvangen moeten een beheerder hebben met een vakbekwaamheidsbewijs. Ook opvangadressen die als bedrijfsmatig worden gezien, moeten een beheerder met een bewijs van vakbekwaamheid hebben.

De algemene huisvestingsregels staan in hoofdstuk 1 van het Besluit houders van dieren. De huisvestingsregels voor honden en katten staan in hoofdstuk 3 en in Nota van toelichting: paragraaf 5.5. laatste alinea). Exacte afmetingen waar de hokken aan moeten voldoen, staan in het oude Honden- en katten besluit uit 1999.

Sommige honden en katten die bij een stichting of een andere inrichting verblijven moeten in quarantaine:

Honden die bij een stichting of opvangadres verblijven, moeten worden ingeënt tegen:

  • Parvo
  • Hondenziekte (ziekte van Carré)
  • Hepatitis Contagiosia Canis (HCC)

Katten moeten worden ingeënt tegen:

  • Panleucopenievirus
  • Feline herpesvirus
  • Calicivirus

De honden en katten moeten binnen 5 dagen worden geënt. In het geval van verkoop of aflevering, moeten de dieren uiterlijk 7 dagen vóór het moment van verkoop of aflevering worden ingeënt. Dit staat in de Regeling houders van dieren artikel 8.3 en artikel 8.4.

Wetgeving en regelgeving

De wetgever ziet stichtingen als handelsbedrijven die dieren afleveren. Daarom zijn stichtingen verplicht om te voldoen aan de eisen in de volgende wet- en regelgeving:

Deel deze pagina

  • Deel deze pagina op uw eigen account op Twitter
  • Deel deze pagina op uw eigen account op Facebook
  • Deel deze pagina op uw eigen account op LinkedIn
Regels voor stichtingen en particulieren die honden of katten uit het buitenland invoeren (2024)

FAQs

Regels voor stichtingen en particulieren die honden of katten uit het buitenland invoeren? ›

Wanneer een stichting een hond of kat importeert uit een EU-lidstaat, moet het dier naast een TRACES-gezondheidscertificaat 4. ook een EU-paspoort hebben. Dit kan alleen een goedgekeurd Europees dierenpaspoort zijn. Alleen dierenartsen binnen de EU verkopen dit dierenpaspoort.

Kan je een kat meenemen naar Nederland? ›

Wat te doen om een dier mee te nemen naar Nederland

Om een hond, kat of fret vanuit een ander land van de Europese Unie naar Nederland te brengen, is het verplicht om het dier te vaccineren tegen hondsdolheid. Ook moet het dier een dierenpaspoort en een chip hebben.

Kan ik een huisdier uit een ander land meenemen? ›

Dieren die de Verenigde Staten binnenkomen, kunnen onderworpen zijn aan regelgeving door APHIS en andere federale instanties . Afhankelijk van de staat van uw bestemming moet uw huisdier mogelijk voldoen aan de toelatingseisen van de staat, naast de federale toelatingseisen.

Welke regels gelden omtrent registratie bij katten en honden? ›

Een dier dient ten laatste op 8 weken geïdentificeerd en geregistreerd te zijn. U mag geen dier verkopen of weggeven alvorens deze geïdentificeerd en geregistreerd is. Dit wil zeggen dat u een nest pups eerst moet registreren op uw adres.

Hoe hond uit buitenland registreren? ›

Haalt u zelf een hond uit het buitenland? Dan bent u in Nederland de eerste houder van een hond en heeft u dus een UBN-nummer nodig. U krijgt dit unieke nummer door zich te registreren bij RVO. Uw dierenarts moet de hond uit het buitenland binnen 2 weken registreren bij een aangewezen databank.

Hoe breng je een kat mee uit het buitenland? ›

Er zijn geen documenten vereist voor huisdieren/huiskatten die Californië binnenkomen .

Mag je een kat over de Amerikaanse grens brengen? ›

Ja, u moet kunnen bewijzen dat uw kat in orde is met haar vaccin tegen hondsdolheid door de juiste documentatie bij u te hebben . Je hebt het volgende nodig: -Een origineel certificaat van het vaccin tegen hondsdolheid. -Een internationaal gezondheidscertificaat afgegeven door uw dierenarts binnen 10 dagen na vertrek.

Mag je een kat uit het buitenland mee naar huis nemen? ›

APHIS Veterinary Services heeft geen diergezondheidseisen met betrekking tot het meenemen (importeren) van een huiskat vanuit het buitenland naar de Verenigde Staten .

Hoe breng je een zwerfkat vanuit het buitenland naar huis? ›

U moet de benodigde tijd kunnen besteden aan het voldoen aan de vereisten van uw eigen land voor het importeren van huisdieren . Als u dat niet kunt doen, moet u regelingen treffen voor hun verzorging en veterinaire bezoeken totdat u terug kunt komen om ze op te halen of ze als onbegeleide luchtvracht naar u kunt vliegen.

Hoeveel honden mag je als particulier houden? ›

Hoeveel dieren mag ik in huis hebben? Er zijn geen landelijke regels voor het aantal huisdieren dat iemand mag bezitten.

Is een katten paspoort verplicht? ›

Reist u met uw hond, kat of fret naar Nederland? Of naar een ander land in de Europese Unie (EU)? Dan moet u een Europees huisdierenpaspoort aanvragen. Dat paspoort krijgt u bij een officiële dierenarts.

Waarom hoeven katten geen vergunning te hebben? ›

Licentiewetten worden vaak aangenomen met de bewering dat licentiekosten zullen bijdragen aan de financiering van dierendiensten en dat de inbeslagname van katten zonder vergunning zal helpen dieren te herenigen met hun eigenaren. In de praktijk zijn wetten voor kattenvergunningen duur, ineffectief en verhogen ze het aantal katten dat in dierenasielen wordt gedood .

Hoeveel kost het om een hond te importeren? ›

M.i.v. 1-1-2024
OmschrijvingTarief €
Bijlage importhond eigendomsbewijs€ 21,75
Adreswijziging/eigenaar wijziging tijdens het importproces€ 27,00
Controle identificatie€ 46,95
Extra kosten te late dek- of geboorteaangifte€ 27,00
145 more rows

Wat is een Importmelding? ›

Een Importmelding is nodig bij de import van een hond, die langer dan 3 maanden in Nederland zal blijven. Deze melding mag alleen worden gedaan door een dierenarts en wordt gedaan op basis van het UBN van de eerste Nederlandse eigenaar/houder.

Kunnen katten in de cabine vliegen op internationale vluchten? ›

Uw huisdier kan met u meereizen in het vliegtuig (in de cabine, als begeleide bagage of als vracht) . Voor uw huisdier wordt een overeenkomstig bedrag in rekening gebracht. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden deze optie niet langer aan en in sommige landen zijn huisdieren niet toegestaan ​​in de cabine van het land. U kunt uw huisdier op een aparte vlucht boeken.

Hoe duur is het om een kat mee te nemen in het vliegtuig? ›

Kosten. Voor het meenemen van uw kat of hond betaalt u een toeslag van EUR 75 tot EUR 400 per enkele reis. We beseffen dat dit een brede prijsklasse is; de prijs is namelijk afhankelijk van uw luchthaven van vertrek en bestemming. De exacte prijs ziet u bij het maken van een reservering.

Mag u huisdieren meenemen naar Nederland? ›

Het is mogelijk om een ​​huisdier uit een ander land naar Nederland te brengen, als aan alle voorwaarden wordt voldaan . Zo moeten honden, katten en fretten ingeënt zijn tegen hondsdolheid. De voorwaarden zijn afhankelijk van het soort dier dat u wilt meenemen en het land waar het vandaan komt.

Hoeveel kost paspoort voor een kat? ›

De kosten voor een kattenpaspoort zijn laag; vaak betaal je een paar euro. Het Europese kattenpaspoort is geldig totdat je kat overlijdt. Dat betekent dat je dus maar één keer een paspoort voor je kat hoeft aan te schaffen.

Kan je een zwerfkat meenemen? ›

Zwerfkatten in Nederland

Ook in Nederland is het niet verstandig om een zwerfkat mee te nemen. U doet er verstandiger aan om een kattenopvangorganisatie die ervaring heeft met zwerfkatten, te vragen wat u het beste kunt doen.

References

Top Articles
Learn How to Fix Small Holes in Drywall
How to Patch and Repair Drywall
Funny Roblox Id Codes 2023
Golden Abyss - Chapter 5 - Lunar_Angel
Www.paystubportal.com/7-11 Login
Joi Databas
DPhil Research - List of thesis titles
Shs Games 1V1 Lol
Evil Dead Rise Showtimes Near Massena Movieplex
Steamy Afternoon With Handsome Fernando
Which aspects are important in sales |#1 Prospection
Detroit Lions 50 50
18443168434
Newgate Honda
Zürich Stadion Letzigrund detailed interactive seating plan with seat & row numbers | Sitzplan Saalplan with Sitzplatz & Reihen Nummerierung
Grace Caroline Deepfake
978-0137606801
Nwi Arrests Lake County
Justified Official Series Trailer
London Ups Store
Committees Of Correspondence | Encyclopedia.com
Pizza Hut In Dinuba
Jinx Chapter 24: Release Date, Spoilers & Where To Read - OtakuKart
How Much You Should Be Tipping For Beauty Services - American Beauty Institute
Free Online Games on CrazyGames | Play Now!
Sizewise Stat Login
VERHUURD: Barentszstraat 12 in 'S-Gravenhage 2518 XG: Woonhuis.
Jet Ski Rental Conneaut Lake Pa
Unforeseen Drama: The Tower of Terror’s Mysterious Closure at Walt Disney World
Ups Print Store Near Me
C&T Wok Menu - Morrisville, NC Restaurant
How Taraswrld Leaks Exposed the Dark Side of TikTok Fame
University Of Michigan Paging System
Dashboard Unt
Access a Shared Resource | Computing for Arts + Sciences
Speechwire Login
Healthy Kaiserpermanente Org Sign On
Restored Republic
3473372961
Craigslist Gigs Norfolk
Moxfield Deck Builder
Senior Houses For Sale Near Me
Whitehall Preparatory And Fitness Academy Calendar
Trivago Myrtle Beach Hotels
Anya Banerjee Feet
Birmingham City Schools Clever Login
Thotsbook Com
Funkin' on the Heights
Vci Classified Paducah
Www Pig11 Net
Ty Glass Sentenced
Latest Posts
Article information

Author: Laurine Ryan

Last Updated:

Views: 5936

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Laurine Ryan

Birthday: 1994-12-23

Address: Suite 751 871 Lissette Throughway, West Kittie, NH 41603

Phone: +2366831109631

Job: Sales Producer

Hobby: Creative writing, Motor sports, Do it yourself, Skateboarding, Coffee roasting, Calligraphy, Stand-up comedy

Introduction: My name is Laurine Ryan, I am a adorable, fair, graceful, spotless, gorgeous, homely, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.