Ik reis met mijn vogel vanuit land buiten de EU naar Nederland (2024)

Reist u met uw kanarie, papegaai, parkiet of andere vogel vanuit een land buiten de Europese Unie (EU) naar Nederland, bijvoorbeeld vanwege een verhuizing? Aan de reis met uw vogel zijn strenge regels verbonden, onder meer vanwege vogelgriep. Hier leest u welke eisen gelden.

Aan welke voorwaarden moet de reis voldoen?

  • De vogel waarmee u reist is volgens de Europese wet een gezelschapsdier. U reist niet met een kip, kalkoen, parelhoen, eend, gans, kwartel, duif, fazant, patrijs of loopvogel (ratitae).
  • De reis met uw vogel is geen commerciële reis. Het dier mag bijvoorbeeld geen andere eigenaar krijgen. Controleer of de reis een commerciële reis is.
  • Uw vogel is niet bestemd voor een vogelbeurs of vogeltentoonstelling.
  • U reist met maximaal 5 vogels.

Wat moet ik regelen voor mijn vogel?

De eigenaarsverklaring is beschikbaar in het Nederlands en in het Engels:

  • Eigenaarsverklaring (NL)
  • Eigenaarsverklaring (ENG)

De eigenaarsverklaring vult u zelf in. Hierin verklaart u bijvoorbeeld dat u de vogel de eerste 30 dagen na aankomst in Nederland niet meeneemt naar een vogelbeurs. En dat de vogel geen andere eigenaar krijgt.

Het gezondheidscertificaat is beschikbaar in het Nederlands en in het Engels:

  • Gezondheidscertificaat (NL)
  • Gezondheidscertificaat (ENG)

Het gezondheidscertificaat laat u invullen door een dierenarts van de overheid van het land waaruit u reist. Of door uw eigen dierenarts. De dierenarts van de overheid moet het certificaat wel altijd op elke pagina ondertekenen en stempelen, ook als uw eigen dierenarts het certificaat heeft ingevuld.

Aan welke eisen moet ik nog meer voldoen?

U moet onder meer aan de volgende eisen voldoen:

  • Het land van waaruit de vogel reist is lid van de diergezondheidsorganisatie WOAH.
  • De vogel is binnen 48 uur voor vertrek door een dierenarts onderzocht.
  • De vogel voldoet aan de informatie in de eigenaarsverklaring.
  • De vogel heeft een chip of een gesloten pootring met een uniek nummer.
  • De vogel is tegen vogelgriep gevaccineerd of hierop onderzocht. Of de vogel komt uit een land of gebied waarmee handel in vogels, pluimvee of producten van pluimveeis toegestaan. In Import Veterinair Online (IVO) kunt u opzoeken of uw vogel uit een van deze landen komt. U kunt dit ook navragen bij de dierenarts van de overheid in het land van waaruit u vertrekt. In dat geval is vaccinatie of onderzoek naar vogelgriep niet nodig. Een andere mogelijkheid is dat de vogel meteen na aankomst in de EU naar een door de overheid erkende officiële quarantaine gaat. Deze locaties staan in het systeem TRACES. In Nederland is 1 vogelquarantaine, maar die ontvangt momenteel geen vogels.

Alle eisen staan ook in het gezondheidscertificaat. En in de Europese Verordeningen 2021/1938 en 2021/1933.

Waar mag ik met mijn vogel de EU binnenkomen?

U mag met uw dier op een aantal plaatsen de EU binnenkomen. Bekijk om welke plaatsen het gaat. Bij aankomst moet u zich met uw dier melden bij de douane, bij ‘aangifte goederen’. De douane controleert vervolgens de documenten en uw dier.

Hulp nodig bij het reizen met uw dier?

U kunt een pet shipper inschakelen. Op de website van International Pet and Animal Transportation Association (IPATA) kunt u op zoek gaan naar een pet shipper.

De reis van mijn dier is commercieel

Voldoet uw dier niet aan de voorwaarden voor reizen met een gezelschapsdier, bijvoorbeeld omdat u de vogel verkoopt? Of omdat u speciaal naar een land bent gereisd om een vogel te kopen en mee te nemen naar Nederland? Dan gelden de eisen voor import, zoals:

  • Uw vogels moeten gekeurd worden op een grenscontrolepost (GCP).
  • U heeft een pet shipper of agent nodig. Een pet shipper doet de verplichte vooraanmelding en maakt voor u een afspraak op een inspectiecentrum. Een overzicht van pet shippers kunt u vinden op de website van IPATA.

Controleer in Import Veterinair Online (IVO) of invoer van uw dier in de EU mogelijk is en wat de voorwaarden zijn. Selecteer bij soort ‘vogels’. Kies vervolgens het juiste land en beantwoord de rest van de vragen. Hierna ziet u of import is toegestaan en welke regels er dan gelden.

Lees meer over het importeren van dieren.

Welk dieren mogen niet mee op reis?

Sommige dieren mag u niet meenemen op reis of alleen als u aan strenge voorwaarden voldoet. Bijvoorbeeld omdat de dieren beschermd zijn of omdat ze schadelijk zijn voor de natuur. Lees meer over dieren die niet mee mogen op reis.

Deel deze pagina

  • Deel deze pagina op uw eigen account op Twitter
  • Deel deze pagina op uw eigen account op Facebook
  • Deel deze pagina op uw eigen account op LinkedIn
Ik reis met mijn vogel vanuit land buiten de EU naar Nederland (2024)

FAQs

Ik reis met mijn vogel vanuit land buiten de EU naar Nederland? ›

Zorg ervoor dat uw vogel geïdentificeerd is door middel van een vaste voetring of chip. Hier hoort een officieel Europees dierenpaspoort bij. Als het een CITES vogel betreft zorg er dan voor dat u ook de CITES verklaring meeneemt op vakantie (www.minlnv.nl/loket).

Kan je een vogel meenemen in het vliegtuig? ›

Zorg ervoor dat uw vogel geïdentificeerd is door middel van een vaste voetring of chip. Hier hoort een officieel Europees dierenpaspoort bij. Als het een CITES vogel betreft zorg er dan voor dat u ook de CITES verklaring meeneemt op vakantie (www.minlnv.nl/loket).

Kun je een parkiet meenemen op vakantie? ›

Indien u uw papegaai/parkiet mee wilt nemen op vakantie naar het buitenland is het belangrijk om met de volgende zaken rekening te houden: Zorg ervoor dat uw papegaai/parkiet voorzien is van een vaste voetring of microchip. Voor vogels met een CITES verklaring is het van belang deze documenten mee te nemen.

Kan je een kat meenemen naar Nederland? ›

Wat te doen om een dier mee te nemen naar Nederland

Om een hond, kat of fret vanuit een ander land van de Europese Unie naar Nederland te brengen, is het verplicht om het dier te vaccineren tegen hondsdolheid. Ook moet het dier een dierenpaspoort en een chip hebben.

Waar kan ik mijn vogel laten als ik op vakantie ga? ›

Een vogelpension, vogelopvang of vogelhotel is in de vakantieperiode snel volgeboekt. Daarnaast geeft verhuizen jouw vogel stress. Het is daarom beter om in plaats van een vogelpension jouw vogel te laten verzorgen in zijn eigen vertrouwde omgeving.

Kan ik een vogel meenemen in het vliegtuig? ›

Als u van plan bent uw vogel bij u in de cabine te hebben, vereist de luchtvaartmaatschappij dat de drager van uw vogel onder de stoel voor u past . Als uw vogel in de bagageruimte moet vliegen, label dan zijn vervoerder voor het geval u gescheiden raakt. U wilt dat de luchtvaartmaatschappij weet hoe zij contact met u kan opnemen en u kan vertellen waar uw vogel is.

Kan ik mijn vogeltje meenemen in het vliegtuig? ›

Als u een vogelouder bent, vraagt ​​u zich misschien af: mag mijn vogel met mij meereizen in het vliegtuig? Het korte antwoord op de vraag of uw gevederde vriend met u mee kan vliegen is ja .

Hoe vervoer je een vogel? ›

Gebruik liever een speciaal transportkistje of gebruik een knaagdierenbakje met stukje en bodembedekker. Houd de transportdoos bedekt zodat de vogel niet teveel schrikt van de omgeving. Vervoer vogels altijd apart, ook al zijn je vogels beste maatjes.

Hoeveel kost een Vogelpaspoort? ›

Het NDG dierenpaspoort

Alleen de prijs is al de moeite waard, slechts €5,50 per stuk en daarmee is dit het goedkoopste dierenpaspoort van Nederland. Nog meer voordelen van het NDG prepaid dierenpaspoort: Het is gemaakt in overleg met dierenartsen en assistentes. Het is een uitermate overzichtelijk en compleet paspoort.

Hoe lang kan een vogel in een doos blijven? ›

Wat het slapen in een doos betreft, het is nog een paar weken goed. Als je een grote kooi voor hem hebt gekocht, wil je misschien een kleinere starterskooi kopen. Deze kan later gebruikt worden voor transport, bijvoorbeeld naar de Dierenarts. Jonge vogels zijn over het algemeen nog niet klaar voor hun grote kooi.

Kan ik een huisdier uit een ander land meenemen? ›

Dieren die de Verenigde Staten binnenkomen, kunnen onderworpen zijn aan regelgeving door APHIS en andere federale instanties . Afhankelijk van de staat van uw bestemming moet uw huisdier mogelijk voldoen aan de toelatingseisen van de staat, naast de federale toelatingseisen.

Hoe breng je een kat mee uit het buitenland? ›

Er zijn geen documenten vereist voor huisdieren/huiskatten die Californië binnenkomen .

Mag u huisdieren meenemen naar Nederland? ›

Het is mogelijk om een ​​huisdier uit een ander land naar Nederland te brengen, als aan alle voorwaarden wordt voldaan . Zo moeten honden, katten en fretten ingeënt zijn tegen hondsdolheid. De voorwaarden zijn afhankelijk van het soort dier dat u wilt meenemen en het land waar het vandaan komt.

Mag je een vogel meenemen op vakantie? ›

Er zijn geen beperkingen op de tijd dat u naar het buitenland mag reizen of op het aantal vogels dat u mee mag nemen . Dien aanvraagformulier 3-200-46 (beschikbaar op http://www.fws.gov/forms/3-200-46.pdf) en de verwerkingskosten in bij de Dienst (instructies zijn beschikbaar op het aanvraagformulier).

Kun je een vogel een paar dagen met rust laten? ›

Het is prima als ze alleen zijn en twee weken in de kooi blijven , maar idealiter heb je iemand nodig die twee keer per dag binnenkomt. Twee keer per week gaat niet werken. Als ze hun water vervuilen, kunnen ze een bacteriële infectie krijgen, omdat de bacteriegroei binnen een paar uur kan beginnen als het water erg vervuild is.

Wat moet je doen met een vogel? ›

Breng de vogel zo snel mogelijk naar de dieren/vogelopvang of een ander erkend vogelasiel of laat dit doen via de dierenambulance. Dit is vooral voor jonge dieren belangrijk.

Welke dieren mogen mee in het vliegtuig? ›

Huisdier in de cabine: Enkel kleine honden en katten met een maximaal gewicht van 8 kg, reistas inclusief, mogen vervoerd worden in de cabine van het vliegtuig.

Wat is verboden om mee te nemen op het vliegtuig? ›

Drugs zoals hasj, cocaïne, heroïne, crystal meth of andere verdovende middelen. Wapens, nepwapens, pepperspray, munitie en explosieven. Beschermde dier- en plantsoorten - ook geen producten die daarvan gemaakt zijn, zoals schoenen van krokodillenleer of ivoren sieraden.

Mag je reizen met parkieten? ›

Hoewel sommige luchtvaartmaatschappijen geen vogels toestaan, staan ​​sommige, zoals United Airlines, kleine vogels toe, waaronder parkieten , volgens de International Parrotlet Society.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated:

Views: 5938

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.